Szkolenie ma na celu zdobycie podstawowej wiedzy w zakresie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Program szkolenia dotyczy zapoznania pracowników z fachową terminologią, dokumentacją i wymaganiami prawnymi z
zakresu Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Systemu HACCP.
Przeznaczone jest dla wszystkich firm zajmujących się dystrybucją, przetwarzaniem, magazynowaniem, transportem i produkcją żywności:
- właścicieli i pracowników zakładów obrotu żywnością (sklepy, hurtownie),
- właścicieli i pracowników zakładów produkcji żywności (cukiernie, piekarnie, wytwórnie lodów, zakłady garmażeryjne, przetwórnie owocowo-warzywne),
- właścicieli i pracowników zakładów żywienie zbiorowego (restauracji, stołówek w żłóbkach, przedszkolach, szkołach, szpitalach, domach dziecka, bursach, stołówek studenckich i przyzakładowych)
- pracowników branży spożywczej nowo przyjmowanych lub sezonowych
Korzyści wynikające z uczestnictwa w szkoleniach dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego żywności:
- spełnienie wymogu wynikającego z obowiązującego prawa żywnościowego
- podnoszenie wiedzy pracowników zarówno szczebla wyższego, jak i niższego
- wzrost świadomości higienicznej pracowników
- poprawa praktyk higienicznych pracowników
- obowiązek okresowych szkoleń wynikajacych juz z wprowadzonej dokumentacji systemu HACCP